0 VEYA İKİNCİ EL KONUT ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR NELERDİR?
Kişilerin konut satın alırken çok dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü büyük bir çoğunluğumuz hayatımız boyunca bir veya iki tane konut satın almaktayız. Bu nedenle kişilerin önündeki hayatı boyunca kendisini takip edecek bu kararını en doğru ve en güvenilir şekilde vermesi gerekmektedir. Bu önemli kararı verirken hukuken dikkat edilmesi gereken konular bulunmaktadır. Ancak bu konuyu iki farklı başlıkta değerlendirmek gerekmektedir; birincisi 0 konut, ikinci ikinci el konut
0 KONUT ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR;
İnşaat Şirketinin Mali Gücü En Önemli Husustur.
Son zamanlarda ülkemizde üretilen konutların yer aldığı projeler büyük çaplı ve son derece maliyeti yüksek projelerdir. Projenin büyük çaplı olması proje için gereken nakit ihtiyacını arttırmaktadır. Bu durumda inşaat şirketleri projenin devamını sağlayabilmek adına satışlardan gelebilecek nakit tutarını da hesaba katarak bir bütçe çıkarmaktadır. Ancak bu hesap tutmadığı zaman yani satışlar yapılamadığı zaman proje sekteye uğramaktadır. Bu nedenle 0 konut alırken inşaat şirketinin mali gücüne dikkat edilmesi en elzem konulardan biridir.
Bunun yanı sıra satın alınan konut arsasının inşaat şirketinin olup olmadığının da irdelenmesi uygun olacaktır. Arsanın inşaat şirketine ait olması durumunda inşaat şirketin mali olarak daha güçlü olduğu izlenimi doğurmaktadır.
Satın Alınan Konutun Kat Planı, Daire Planı, Tip İmar Yönetmeliği’ne Göre Hesap Edilmiş Brüt ve Net Metrekare Bilgisi ve Teknik Şartnamenin Satış Vaadi Sözleşmesi’nde Eksiksiz Yer Aldığından Emin Olalım.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca satış vaadi sözleşmesinde kat planı, daire planı, tip İmar Yönetmeliği’ne göre hesap edilmiş brüt ve net metrekare bilgisi ve teknik şartnamenin yer alması gerekmektedir. Ancak inşaat şirketleri kimi zaman bu hususları satış vaadi sözleşmesine ya hiç eklememekte ya da eksik eklemektedir.
Bu bilgilerin satış vaadi sözleşmesinde yer alması halinde size teslim edilecek konutun en önemli unsurlarını öğrenmiş olacaksınız hem de inşaat şirketi satış vaadi sözleşmesine bu hususları ekleyerek de size bu hususları taahhüt etmiş olacaktır.
Bina Tamamlama Sigortası Olup Olmadığını Kontrol Edilmelidir.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile bina tamamlama sigortası yapılmadan konut satışı yasaklanmıştır. Konut alırken bu sigortanın var olup olmadığı bu yoksa nasıl bir teminat sağlandığının bilinmesi ve buna göre karar verilmesi gerekmektedir. Bu ve benzeri bir teminatın varlığı durumunda konut satın alınan inşaat şirketine herhangi bir şey olması durumunda kişiler ödediği bedeli iade alabilmektedirler.
Satış Vaadi Sözleşmesi İmzalamadan Önce Satın Alınan Konutun Tapu Kaydında İpotek veya Başkaca Takyidat Olmadığından Emin Olmak Gerekmektedir.
Konut satın alım kararı verilmeden yani satış vaadi sözleşmesi imzalanmadan önce satın alınan konutun tapu kaydının tapu sicil müdürlüğünde kontrol edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde size satış vaadi sözleşmesi ile satılan konutun tapu kaydında ipotek, haciz, vergi borcu veya herhangi bir borç doğuran kaydın olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Konut Satılırken Taahhüt Edilen Otopark, Bahçe vb. Alanların Yönetim Planında Veya Tapuda Görünüp Görünmediğini Kontrol Etmemiz Gerekmektedir.
Konut satın alırken bahçe, otopark, teras vb. taleplerimiz olmaktadır. Ancak bu taleplerimizin gerçeğe dönebilmesi için konut satın almadan önce incelememiz ve kontrol etmemiz gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Bu alanların satın aldığınız konuta tahsis edilip edilmediğini tapuya şerh edilmiş yönetim planı ile kontrol edebilirsiniz. Ayrıca bu alanların satış vaadi sözleşmenizde de yer almasını mutlaka talep ediniz.
Satış Vaadi Sözleşmesinin Tapuya Şerh Edilmesini Mutlaka Talep Edelim.
0 konutlarda son dönemde yaşanan sorunlardan birisi de bir konutun birden fazla kişiye noterde imzalanan satış vaadi sözleşmesi ile satılmasıdır. Bu durumun önüne geçmek ve tapu talep edebilme hakkınızı herkese karşı ileri sürebilmek için mutlaka ama mutlaka satış vaadi sözleşmenizi tapuya şerh ettirin.
İKİNCİ EL KONUT ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR;
Konutun İskanı Olup Olmadığını Kontrol Edinİskan, bir binanın, çizilen projesine uygun olarak inşasının tamamlandığını gösteren belgedir. İskan belgesi olmayan binalar yasal değildir ve haklarında yıkım kararı verilebilir. Eğer sıfır bir daire almıyorsanız binanın projesine uygun bir şekilde inşa edildiğini, diğer bir deyişle iskanının geçerli olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Binanın iskanlı olmaması durumunda binada olan elektrik ve su faturaları tek bir fatura olarak bina adına kesilir ve iskan olmadığı için daha pahalı olan şantiye fiyatı üzerinden faturalandırılır.
Sıfır Konut Alındığında Olduğu Gibi İkinci El Konut Alırken De Satın Alınacak Olan Konutun Tapu Sicil Müdürlüğünde Tapu Kaydının Detaylıca İncelenmesi Gerekmektedir.
Satın alınacak konutun tapu kaydında ipotek, haciz, vergi borcu veya herhangi bir borç doğuran kaydın olup olmadığına bakılmalıdır. Böyle bir kaydın varlığı halinde bu kayıtların ortadan kaldırılması akabinde tapu devri gerçekleştirilmeli ve ödeme yapılmalıdır.
Tapu Kimin Adınaysa Paranın Tapu Sahibinin Banka Hesabına Gönderilmesi Sizi İleride Oluşacak İhtilaflardan Koruyacaktır.
Son zamanlarda yaşanan dolandırıcılık olayları göz önüne alındığında konut satış bedelinin tapuyu devreden kişiye ödenmesi, ödemelerin mutlaka banka kanalıyla gerçekleştirilmesi ve para transferi açıklama bölümüne taşınmaz bilgilerinin yazılması hukuken en doğru ve en güvenilir yoldur.
Satın Alınan İkinci El Konutun Aidat Borcu Olup Olmadığını Kontrol Edelim Ve Hatta Site Yönetiminden Bu Yönde Bir Yazılı Belge Talep Edelim.
İkinci konut satın alındığı tarihten öncesine dair aidat borcu yeni alıcıya ait değildir. Ancak bu konuda bir dava ile karşı karşıya kalmamak adına site yönetiminden bir borç yoktur yazısı almakta fayda vardır.
Deprem Gerçeği Karşısında İkinci El Konut Satışında Depreme Dayanıklı Olmayan Evlerin Satışının Engellenmesi Gündemdedir.
Ülkemiz depremle yaşanan bir ülke olduğu hepimizin malumudur. Bu gerçeklik karşısında vatandaşların kentsel dönüşüme daha pozitif yaklaşımı ve depreme dayanıklı olmayan yani ayıplı olan konutların satışına engel olabilmek adına ikinci el konut satışında depreme dayanıklılık belgesi aranabilir. Böyle bir zorunlulukta ikinci el konutunu satamayan kişiler kentsel dönüşüme daha ılımlı bakacak ve uzlaşmak için ekstra çaba sarf edebilecektir.