Komşusunu Rahatsız Edene Hapis Cezası!
Komşuluk Türk Dil Kurumuna göre, konutları yakın olan kimselerin birbirine göre aldıkları addır. Hukuka göre ise de, komşuluk belli bir yöredeki taşınmazlarda oturanlar veya o yörede işyeri olanlar ya da birbirine yakın taşınmazlardan yararlananlar arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir kavramdır. Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle yönetim faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. Ayrıca kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Toplu yapı içerisinde ikamet eden kat maliklerinin ve kiracılarının birbirleri üzerinde komşuluk hakları bulunduğu açık olup komşuluk haklarının sınırları, Türk Medeni Kanunu ve Kat Mülkiyeti kanunu kapsamında belirleniyor. Komşuluk haklarından dolayı çıkan uyuşmazlıklar her zaman basitçe çözümlenemeyip hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemelerinde de çözümlenebiliyor. Peki nedir bu haklar ve sınırları?
Gürültü Çıkarmak, Halı Silkelemek, Ağır Koku Oluşturmak vb Komşuluk İlişkisinin Katlanılamaz Bir Hal Alması Olarak Kabul Edilmektedir.
Gürültü, komşular arasında en sık bir tartışma konusu olan taşkınlıktır. Gürültü çıkarılması durumunda çocuğunu uyutmak isteyen anne ve baba, ders çalışan öğrenci, uyumak isteyen büyüklerimiz zor durumda kalmaktadır. Bu nedenle komşunun gürültü çıkararak diğer kişileri rahatsız etmesi hukuka aykırıdır.
Ağır koku oluşturacak şekilde yaşamak diğer komşulara kimi zaman rahatsızlık verebilir. Örneğin son zamanlarda yaygınlaşan nargile kullanımı nedeniyle apartmana ve komşuya kadar yayılan yoğun koku nedeniyle kimi durumlarda komşular arasında ihtilaf yaşanmaktadır.
Eğlence ve mutluluk amaçlı her ne şekilde olursa olsun silah kullanımında bulunmakta komşuluk hukukuna uygun bir davranış değildir.
Diğer insanları rahatsız edecek şekilde evcil hayvan beslemekte kimi durumda komşuluk hukukuna aykırı bir davranıştır. Örneğin, yoğun bir şekilde havlamayan, etrafa yoğun koku yaymayan ve etrafı kirletmeyen evcil hayvanın beslenmesinde hukuka aykırı bir durum yoktur. Ancak bu saydıklarımızın aksine bir durum olması durumunda diğer komşuların evcil hayvanın apartmanda yaşamasını istememesi mümkündür.
Keza basit ama en sık yaşanan olaylardan birisi de devamlı suretle komşusunu rahatsız edecek şekilde halı silkelemektir. Bu ve benzeri hususlar kimi zaman katlanılması zor bir hal alabilmektedir. Böyle bir durumda da rahatsız olan komşunun hakimin müdahalesini isteme hakkı bulunmaktadır.
Komşuluk İlişkisinin Katlanılamaz Bir Hal Alması Durumunda Mahkemeden Hakimin Konuya Müdahalesini, Komşunun Uyarılmasını ve Uyarıya Uymaması Halinde Her Bir Olay İçin İkiyüz Elli Türk Lirasından İkibin Türk Lirasına Para Cezası Ödemesini Talep Edebilirsiniz.
Kat Mülkiyet Kanuna göre, ev sahipleri ve kiracılar, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Hem ev sahipleri hem de kiracılar kanuna göre, dairelerinde ve bahçe gibi ortak alanlarda birbirlerini özellikle rahatsız etmemekle yükümlüdür.
Ancak bu yükümlülüğe uygun davranılmaması halinde dava açan ev sahibi veya kiracı, Kat Mülkiyet Kanunu’nun 33. maddesine göre hakim tarafından konuya müdahale edilmesi talep edebilir. Bu durumda hakim konuya müdahale ederek ev sahibinin veya kiracının uyarılmasına ve uyarıya uymaması halinde İkiyüz Elli Türk Lirasından İkibin Türk Lirasına kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilmektedir. Yani komşusunu rahatsız eden her bir ihlal için para cezası ve bunun yanında bir çok avukatlık ve dava masrafı ödemek zorunda kalabilir.
Yargıtaya Göre Komşusunu Rahatsız Eden Manevi Tazminat Ödeyecektir.
Medeni Kanun’un 737. maddesinin ilk fıkrası şu şekilde: “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.”
Yargıtay’ın yerleşik uygulamasına göre de komşunun hal ve hareketlerinin katlanılmaz bir hal alması durumunda evdeki huzur ve sükunun bozulacağı, kişilerin sinir sistemindeki dengenin sarsılacağı, komşunun kişilik değerleri içinde yer alması gereken ruh bütünlüğü bozulmuş olacağını kabul ederek kişinin kişilik haklarına zarar verildiği kararı ile diğer komşu aleyhine manevi tazminata karar verdiği kararları bulunmaktadır. Bir başka deyişle komşusunu rahatsız eden kişi manevi tazminat ödemek zorunda kalabilir.
Komşusunun Huzur ve Sükununu Bozana, Üç Aydan Bir Yıla Kadar Hapis Cezası.
Bazı durumlarda komşular arasındaki ihtilaf ağırlığına göre hukuk mahkemelerinde kalmayıp ceza mahkemelerine kadar ulaşmaktadır. Komşusunun eyleminin ağırlığına göre komşusunu rahatsız eden kişiye Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesine göre üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Bu nedenle aman dikkat komşuluk hukukuna aykırı davranışınız nedeniyle bir anda kendinizi hapis cezası ile karşı kaşıya bulabilirsiniz.