Kentsel Dönüşümde Tapu Harcı Kararı
Kentsel Dönüşüm Kanununda yer almasına rağmen kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilen ev, ofis vb yapılar için müteahhitler ve alıcılar tapu alım satım harcı, noter harcı ve diğer vergileri ödüyor daha sonra dava açarak ödenen bedelleri iade almaya çalışıyordu.
Resmi Gazetede yayınlanan değişiklik ile beraber dava açılmasına gerek kalmaksızın bir takım muafiyetler açıkça belirtildi. Yeni düzenleme ile riskli yapı veya riskli alan şerhi konulan taşınmazlar bu şerh tarihinden sonraki ilk satışlarında artık tapu alım ve satım harcını ödemeyecektir.
Bundan sonra ise her iki tarafta dava sürecini yaşamadan muafiyetten yararlanacaktır. Düzenleme ile açıkça her türlü tapu harcı, noter harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi muafiyet kazanmıştır.
Bu düzenleme ile hem kentsel dönüşüme destek sağlanması, hem de alıcıların öncelikli tercihlerinin kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen projeye yönelmeleri amaçlanmıştır.
Yapılan önemli düzenlemelerden biri de belediyelere ödenen harç ve ücret hakkında olmuştur. Kentsel dönüşüm kapsamı içinde bulunan her türlü yapı, mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanı için belediyelere harç ve ücret ödenmeyecektir. Örneğin mevcut inşaat alanı bin metrekare olan bir yapı bin beşyüz metrekareye kadar yeniden inşa edilirken bunun için belediyeye harç ve ücret ödemeyecektir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA İNŞA EDİLEN EV SATIN ALDIYSANIZ VE TAPU HARCI ÖDEDİYSENİZ ÖDEDİĞİNİZ HARCI GERİ ALABİLİRSİNİZ
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan satışlarda ödenen tapu harçları iade alınabiliyor!
Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında inşa edilecek yapılardaki taşınmazların (ev, ofis ve dükkan vb) müteahhit ve arsa sahibi tarafından ilk satış olarak üçüncü kişilere satışından doğan tapu harcının istisnaya tabi olup olmadığı tartışmalı bir konuydu.
Bilindiği üzere; taşınmaz satışlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan tapu harcı tahsil edilmekteydi. Oysaki Kentsel Dönüşüm Kanunun uygulama yönetmeliğinde, açıkça kanun kapsamında dönüştürülen yapıların ilk satışlarından harç alınmayacağı düzenlenmekteydi. Bu sebeple, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 25.07.2014 tarihinden sonra yapılan satışlarda hem alıcı hem de satıcıların, ödedikleri harçları iade almaları mümkündür. Harç muafiyeti hem inşaat yapılmadan önceki yapıları hem de inşaat yapıldıktan sonraki yapılardaki ilk satışları kapsamaktadır.
Yeni inşaatlarda daireleri paylaşan müteahhidin ve hatta arsa sahibinin, bu daireleri veya işyerini üçüncü kişilere/müşterilere satmasında tapuda ödediği harcın “harç muafiyeti kapsamında olduğu” ve “kanuna aykırı olarak alındığı” konusunda davalar açılmıştır. Açılan bu davalarda vergi mahkemeleri ödenen tapu harçlarının iptaline yönelik kararlar vermiştir ve istinaf aşamasında da Bölge İdare Mahkemeleri’nin kararı da aynı doğrultuda olmuştur. Böylece, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan satışlarda ödenen tapu harçlarının iadesinin mahkeme kararlar ile yolu açılmış oldu.
Basit bir anlatımla riskli yapı veya riskli alan şerhi olup da 25.07.2014 tarihinden sonra taşınmazını satan arsa sahibi veya müteahhit ödediği tapu harçlarının ve noter harçlarının tamamını iade alabilmektedir.
NASIL BİR YOL İZLENMELİDİR?
Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi, riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve varsa sözleşme (arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi veya vb) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır. Alım satım yapıldıktan sonra 30 günlük süre geçtikten sonra (geriye dönük beş yıl içerisinde) başvuru yapılacaksa eğer Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet yoluyla başvurulmalıdır. Bu 30 günlük süre içerisinde başvuru reddedilir veya cevap verilmezse red tarihinden veya başvuru tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılması gerekmektedir.
Açılacak davalarda çok kısa bir sürede karar verildiğinden ödediğiniz harçları hızlıca geri alabilirsiniz.
Son olarak tekrar belirtmek gerekir ki bu davayı açacak kişiler satış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde bu davaları açmaları gerekmektedir.